En härlig pasta kan vara lika god som en mer avancerad rätt. Det är dessutom mer prisvärt och ger dig tid att mingla med gästerna!

Till en god och krämig Gorgonzolapasta måste man naturligtvis ha ett lika gott vin. Och eftersom det sägs att januari är årets fattigaste månad har vi sänkt priset på månadens vin, men vi har inte sänkt kvaliten. Låt oss presentera  La Castellana Ripasato 2013, en Appassimento från djupaste Valpolicella.

Fylliga smaker av mycket frukt, kakao, björnbär, lakrits och peppar. Bra tanniner och syra med en relativt lång avslutning. Dricks bäst i en Syrah-kupa eller Bordeaux-kupa och perfekt dricktemperatur är 18 grader i glaset, så häll upp vinet vid 16 grader då det värms upp.

Eftersom att det här är ett rustikt vin så passar det med en rustik maträtt och varför krångla till det?

Pasta

400 gram tagliatelle
70 gram färsk bladspenat
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl crème fraiche, naturell
1 dl vatten
140 gram gorgonzolaost
0,5 st citron(er)
0,5 kruka(or) färsk basilika

Sallad

0,5 st romansallat
0,5 st gurka
1 st päron
50 gram rädisor
1 krm salt
1 krm svartpeppar
50 gram valnötter

Topping

50 gram rostad lök

Tillagning

Pasta:

1. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen.

Tillbehör:

1. Skölj grönsakerna. Strimla salladen, skär gurkan i halvmånar, skiva päronet och halvera rädisorna.
2. Lägg upp i en skål och ringla över lite olivolja och pressa över citronsaft.

3. Salta och peppra efter smak. Toppa med valnötter.

Pasta:

1. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs spenaten hastigt.
2. Tillsätt creme fraiche och 1 dl av det kokande pastavattnet.
3. Smula i 100 gram ost och rör om.
4. Tillsätt citronskal och saft. Häll av pastavattnet och blanda pastan med såsen.
5. Strö över hackad basilika, smula över resten av osten och toppa med rostad lök.
6. Servera gorgonzolapastan med sallad.

LÄS MER


VINOTEKET.SE

Medlem sedan 2019-01-16
Användaren har totalt 1 inlägg, visa alla inlägg från VINOTEKET.SE