Inga produkter i varukorgen.
Te har en väldigt lång och turbulent historia som är fylld med intriger, äventyr, rikedom, krig, revolution och social förändring. Långt innan vi i väst ansåg att te var en dryck avsedd för aristokratin så använde Kineserna te som framförallt medicin. Det användes till smaksättning i soppor och för att balansera ut Nomadfolks diet som var låg på vitamin men rik på fett.
För ca 5000 år sedan så skrev Shen Nong (神农) den första boken som nämner te och det är många som påstår att han först upptäckte tebladens hemlighet, lustigt nog av misstag efter att ha slumrat till under ett teträd. När han vaknade upp hade ett blad fallit ner i hans kopp av upphettat vatten, hans nyfikenhet för örter tog överhand när han kände dryckens doft och han tog en sipp. Han skrev senare i sin bok ”Tea give joy to the body and sparkle to the eyes”.
Under de följande århundradena och genom dynastier så utvecklades produktionen och bearbetningen av tebladen avsevärt. I Kina så kan man kategorisera drickandet av te i 3 huvudperioder som sammanfaller med 3 viktiga dynastier (Tang, Song och Ming). Under Tang dynastin så skrev Shen Nong sin berömda bok om te där han i detalj beskrev odling och bearbetning. Han höjde förberedelserna av te till en konstform.
Te har länge varit del av kommersiell byteshandel, under 1600 talet så började Kineserna sakta att göra te till sin nationaldryck så fina skördar från Yunnan och Sichuan provinserna transporterades över hela Kina till så långt bort som till Tibet längst en rutt som senare kom att kallas ”Te häst vägen”, en 1500km lång väg väntade de pengastinna vars tur och returtrip tog ett helt år. Med Tibet så byttes te framförallt mot hästar därav dess namn.
Lär dig mer om Te här